Reuters

Билката моминска вратига (Tanacetum parthenium) e най-мощното природно средство за овладяване на мигрената. Самостоятелно за приготвяне на отвара или като екстракт, включен в състава на редица медикаменти, вратигата носи сериозно облекчение при силно мигренозно главоболие. 

Моминската вратига действа благоприятно за намаляване силата и честотата на мигренозните пристъпи.
 
Благоприятният ефект на билката се асоциира с високото съдържание на едно специфично вещество от групата на терпеновите лактони. Това е партенолид. Моминската вратига е сред билките, в които той се съдържа в най-високи концентрации.
 
Партенолидът има изявен противовъзпалителен и съдосвиващ ефект. Един от факторите, които отключват главоболието при мигрена, е отделянето на биоактивни вещества, които разширяват кръвоносните съдове в главата. Това дразни нервните окончания, разположени по продължението на тези съдове, и те реагират с отключване усещането за болка. Комбинираният противовъзпалителен и съдосвиващ ефект на партенолида спомага за бързо овладяване на главоболието. В допълнение редовният прием на продукти от моминска вратига задържа секрецията на веществата, които водят до разширяване на съдовете. Така билката осигурява и качествена превенция на мигренозното главоболие.
 
Благоприятното влияние върху съкращението и отпускането на гладката съдова мускулатура позволява моминската вратига да облекчава не само главоболието при мигренозен пристъп. Други симптоми на мигрена също се повлияват добре от партенолида. Това са гаденето и стомашните болки, които са провокирани от спазми на гладката мускулатура.
 
Още за ползите на билката може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase