Reuters

Един от най-притеснителните и непонятни за много хора феномени е как само едно леко похапване може да преобрази прибраната им и стегната зона в областта на стомаха в подут корем и да отключи неприятното чувство за тежест и болка. 

Подутият корем определено е неприятно състояние, което може да създава хронични оплаквания или да се появява само в отделни моменти. И в двата случая дискомфортът е налице, а най-удачното превантивно средство е да се избягват храните, които отключват проблема.
 
Подуването на корема е следствие от натрупването на газове или течности по протежението на стомашно-чревния тракт. Основна причина за това е невъзможността определени хранителни продукти да бъдат напълно разградени. Храните, които най-често създават подобни проблеми, са тези, богати на неразградими, но подлежащи на ферментация прости захари. Те преминават през стомаха, без да бъдат повлияни от ензимите в стомашния сок и не се усвояват в тънките черва.
 
Достигайки дебелото черво обаче, те се ползват като хранителен източник от бактериите в чревната флора. Протича процес на ферментация, при който част от неразградимите и неусвоими хранителни вещества се трансформират в други, като при реакцията се отделят голямо количество газове. Те водят до специфичното подуване на корема и създават характерния дискомфорт.
 
Храните, които създават най-сериозен риск от подуване на корема, са:
 
Кръстоцветните зеленчуци – броколи, карфиол, брюкселско зеле. Опасността от подуване на корема е най-сериозна при консумирането им в сурово състояние или във вид на туршия;
 
Кои храни още подуват корема, чететe в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase