Reuters
fallback

Изометричните упражнения са специфични тренировъчни методи, които всеки почитател на фитнеса може да включи към своя тренировъчен режим. Те предлагат идеална възможност за тонизиране и укрепване на мускулатурата в случаи, когато не желаете или нямате възможност да разчитате на пълноценна фитнес тренировка. 

На серия изометрични упражнения може да разчита всеки, търсещ начин за постепенно навлизане във форма след период на залежаване или след „отпускане на края“ покрай празничните трапези. Изометричните упражнения са подходящи и за хора, възстановяващи се от контузия, които не могат да разчитат на пълния потенциал на мускулатурата си.
 
В основата на изометричните упражнения стои една интересна особеност. Те са насочени към ефективно укрепване на мускулатурата, а изпълнението им не изисква промяна в ъгъла на дадена става, нито в дължината на даден мускул. Те не разчитат на сгъване и разгъване на ставата и свиване и отпускане на мускулита. Изометричните упражнения се извършват в статична поза, т.е. позицията на тялото не се променя. Дадена мускулна група обаче може да се натовари, макар и без сериозни динамични движения. Разчита се на продължително напрягане на мускулатурата и осигуряване на високо съпротивление срещу тях.
 
В тази категория упражнения попадат някои популярни техники като планк, опити за избутване или издърпване на неподвижни предмети и всяка друга техника, която изисква напрягане на мускулатурата за поне 10 секунди при съпротивление, което тя не може да преодолее.
 
Още за ползите на изометричните упражнения може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 години

Навремето в българската армия само такива упражнения се правеха. Запада копира физическата подготовка на бившите комунистически армии ;)

4

Анонимен

преди 6 години

Аз планка го пия..ойее рулзззз

3

Анонимен

преди 6 години

До Анонименслед месец-два и 2 минути ще изкарам

fallback