Reuters

Студът през зимата прави кожата на ръцете ни суха, груба и бледа. Понякога тя така се напуква, че чак ни щипе и сърби. Ниските температури неминуемо се отразяват на тези части от тялото, които са най-открити. Затова трябва да се погрижим за тях още преди падането на снега и влошаване на атмосферните условия. 

Ето какви грижи да полагаме за ръцете през зимата, за да са по-защитени:
 
Защита с козметика
 
Първото и най-важно нещо, което трябва да направим преди падането на температурите, е да инвестираме в качествена козметика. Дори и да си слагаме ръцете в джобовете или да ползваме ръкавици, без нея не може. Закупуването на подходящ крем или лосион за тяло е най-доброто решение. Ако имаме такъви под ръка, можем да си слагаме от тях всеки ден или през ден. По този начин ще избегнем по-сериозното загрубяване на кожата през зимата. Можем да мажем ръцете си вечер, преди лягане, а също така поне 1-2 пъти през деня. 
 
Важно е да четем етикетите на кремовете и лосиони за ръце, така че да изберем най-добрата формула, която ще се абсорбира от кожата бързо и няма да оставя петна по повърхностите.
 
Нежно измиване
 
Миенето на ръцете през зимата също е от значение за здравето на кожата им. То трябва да става със сапун, който не съдържа агресивни съставки, например парабени, които могат да понижат Ph-то на кожата. След него може да намажем китките с лек крем. Температурата на водата също играе важна роля. Погрешно е схващането, че миенето с топла вода е по-полезно. Напротив, това изсушава кожата. 
 
Прекаленото миене на ръцете през деня също не е полезно. Разбира се, хигиената е много важна, но при по-продължителния допир на кожата със сапун и вода се губят нейните натурални масла, които задържат влагата.
 
Достатъчен прием на течности
 
Не трябва да пием повече вода само през горещините. Тялото ни се нуждае от много течности и през зимата. Най-малко 3 -3,5 литра на ден са нужни, за да може кожата ни да е хидратирана и сияеща. Колкото и да я мажем с козметика, тя трябва да си набави по някакъв начин и вода.

Oще за грижата за ръцете през зимата може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase