Reuters

Преди много години хората у нас събираха станиоловите листчета от кутиите за цигари, с парите от които осигуряваха инвалидни колички за нуждаещи се. Тогава много пушачи направиха добро благодарение на вредния си навик. Сега са модерни кампаниите за събиране на капачки. Но колкото и да се говори за рециклирането за социални каузи, не всеки знае за какво иде реч. Дори и да не си го признаваме, по-голяма част от нас не изхвърлят боклука си разделно, да не говорим, че сме скептични към дейностите за благородни цели.  

Събирането на пластмасови капачки през отминаващата 2017 г. се превърна в нещо много повече от рециклиране. Истината е, че чрез различните инициативи хората не само са „по-еко“. Те спасяват живота на преждевременно родени бебета, оборудват болнични помещения, набавят техника за много домове у нас, помагат на хора, останали без дом ...
 
През октомври 2016 г. ученици от Строителния техникум в Бургас стартират кампания за събиране на пластмасови капачки. Целта им е с парите да помогнат за закупуването на апаратура за УМБАЛ Бургас. Други училища също се присъединяват и скоро хиляди хора от морския град и цялата страна започват да изпращат пластмаса на лечебното заведение. Така за една година те успяват да съберат над 10 тона и набавят половината от парите за нов кувьoз, а останалата част постъпват от дарители.
 
Само преди около месец  ръководството на УМБАЛ Бургас оповести, че кувьoзът вече е закупен (13 380 лв.). Кампанията "Дари капачка – спаси живот" обаче ще продължи и през новата година.
 
Нищо не ни коства да отделим няколко минути, за да съхраним капачката на пластмасовата бутилка.
 
Повече информация за текущите кампании може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase