Снимка: unsplash

Лещата напоследък сякаш е пренебрегвана за сметка на така наречените модерни вносни култури, смятани за суперхрани.

Тя също може спокойно да се нарече суперхрана заради многобройните си ползи за здравето, които са солидна причина да консумираме леща по-често.
Лещата може да бъде приготвена по всевъзможни начини и това е една от най-чудесните ѝ ползи. Вижте останалите!

1. Намалява холестерола.

Лещата помага за редуциране на лошия холестерол в кръвта, тъй като съдържа голямо количество разтворими фибри в състава си. Те имат свойството да предпазват сърдечносъдовата система от инциденти като поддържат артериите чисти от плаки.

2. Подобрява цялостно сърдечносъдовото здраве.

Намаляването на плаките по съдовете е водещ фактор в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Лещата е и прекрасен източник на магнезий и фолиева киселина, които допринасят за доброто здраве на сърдечния мускул.
Магнезият подобрява кръвообращението и съкращаването на мускулните влакна, обогатява с кислород и хранителни вещества. Фолиевата киселина пък понижава хомоцистеина – сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase