Reuters

Науката за пореден път доказа, че в природата нищо не се губи. Ново проучване показва, че пикантните храни активират същите центрове в мозъка, както солените храни. Така при нужда от намаляване приема на сол лесно можем да заблудим мозъка и, хапвайки пикантни храни,  да намалим апетита си за солени гозби. 

Това откритие дава възможност на хората с високо кръвно налягане много лесно да заменят противопоказните им солени храни с пикантни такива, без да оставят незадоволени вкусовите си възприятия.
 
Според стандартите на Световната здравна организация модерният човек консумира с около 30% повече сол от количеството, определяно като безопасно за сърцето и кръвоносните съдове. Прекаленият прием на натрий с готварската сол е ключов провокиращ фактор за развитие не само на сърдечносъдови заболявания, но и на други хронични здравословни проблеми като затлъстяване и диабет.
 
Днес обаче, успоредно с нарастващото разпространение на този тип заболявания, е налице и надежда, че профилактирането им може да стане много по-успешно.
 
Апетитът за солени ястия се регулира от серия неврологични процеси, които учените продължават да изясняват. Досегашните данни обаче сочат, че част от тези процеси се потискат при консумация на пикантни храни. По този начин се потиска апетитът за солено, а тази особеност може да се ползва като ефективно кулинарно средство за превенция на хипертонията и другите хронични заболявания.
 
Още интересна информация за пикантните храни и солта може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase