Снимка: Bulfoto, архив
fallback

Здравният министър Кирил Ананиев призна, че има злоупотреби с лекарствата.

"До дни ще излезе информация, която ще потвърди думите ми, каза той пред БНТ и поясни, че контролът е инструмент на Здравната каса, която трябва да се погрижи за намаляване на преразхода. Не отрече, че възможностите да се открият причините за това, са твърде малки.

Част от дълговете на болниците се дължат на преразход за лекарства, каза водещият, на което министърът отговори, че проектът за централизирана електронна платформа за лекарства се обжалва вече 3 пъти.

130 лечебни заведения - държавни и общински, очакват тази електронна платформа. Около 118 заявки за 900 млн. лева отлежават, поясни министърът.

"Няма да има луфт, в който българските пациенти да са лишени от лекарства, а до края на годината ще има нови линейки. Проектът за спешната помощ е пряко свързан с преструктуриране на болничната помощ и лечебните заведения" - каза Ананиев. - Той беше замразен, подписахме анекс, който отвори усвояването на този проект и неговото развитие. Около 20 млн. лева са предназначини за увеличаване заплатите на специалистите в Спешната медицинска помощ".

Четири са структурите, в които се предвижда скок на парите - Регионалните здравни инспекции, Домовете за медико-социални грижи, в психиатричните болници се очаква с 15% увеличение на заплатите и в кръвните центрове.

Приетият Бюджет за 2018 г. определя парите на Касата, които са 4,5 % от БВП, а 4,712 млрд. лева е бюджетът за здравеопазване. 407 млн. лева са допълнителните разходи в Касата - за детско и майчино здравеопазване, профилактика, подобряване качеството на медицинските, стоматологични услуги. В бюджета са осигурени и 20 млн. лева за детски ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ликвидират народа

преди 6 години

Предишния министър седя на власт докато прокара ограбването през бюджета на няколко хиляди милиона за мед мафиотите.Да се провери вярно ли е ч е е получил милиони з а услугата от наркомафията която владее пазара на лекарства.подава София уплашено.Всички лекари с аотровени с пси активни накро спец добавки подавани им на БЕЗПЛАТНИ СЕМИНАРЧЕТА

5

Ликвидация на МНЗ

преди 6 години

у НАс в Република БЪлгария има най много убити с инфаркти,инсулти и рак ..МЕд мафията е поразила милиони с диабет специално..ИСкат всички пациенти да купуват лекарства до гроб..всеки ден по няколко хапчета..средно до 40 % крадат месечно от пенсионери зарибени със спец наркотици в лекарствата

4

Отровиха нацията

преди 6 години

Има мед мафия мед мафията отравя милиони жертви ежедневно вкл чрез специално хлор токсични оръжия добавяни едно към гьоторен в питейни води .Отровени са около 8 000 000 българи вкл живеещи зад граница.Масовите убиици ползват терористи от РЗИ И ВИК.Колкото повече отровени толкова повече милаирди крадат от народа престъпниците от министерство на тн"Здравеопазване"Всеки лекар пишещ рецепти получава джебни хилядарки от наркомафиоти вносители на лекарства.ЗА награда ги водят до Дубай и другаде

fallback