Reuters

Един от рисковите фактори за увеличен преден наклон на таза би могъл да бъде спадналият свод на ходилата. Той води до неправилни позиции на долните крайници и съответно до увеличаване на предния наклон на таза. 

Друг рисков фактор е неправилната седяща поза, свързана с работното място. Тя често обаче се свързва с увеличен заден наклон на таза и риск от дискови протрузии в областта на лумбалния дял.
 
Как да намалим рисковете, свързани с увеличените преден и заден наклон на таза?
 
На първо място е правилна, балансирана поза на работното място. Независимо дали е седяща или стояща. Тъй като всеки един от нас се увлича в работния процес и забравя за правилната позиция е необходимо да работим в ергономична работна среда. Какво означава това?
 
Това означава така да организираме работното място, че да подсигурим на тялото нормално позициониране например пред монитора, в колата, пред телевизора и т.н.
 
На второ място и немаловажно е допълнителна физическа активност, свързана с подобряване стабилността в областта на тялото или т.н. централна стабилност “core stability”. 
 
На трето място, трябва да се извършат необходимите корекции на проблеми, свързани с ходилата и по-точно със сводовете на ходилата. Носенето на високи токчета и износени обувки влияе негативно на позицията на таза и съответно създава риск от болки в кръста, а и не само там.
 
Ако се съмнявате, че болките в кръста са свързани с тези причини, не се колебайте да потърсите добър кинезитерапевт, който да направи функционален анализ на позата и походката ви и да ви препоръча необходимата кинезитерапевтична програма за решаване на проблема ви.
 
Още за неправилната позиция на седене и натоварването на кръста може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase