Снимка: pexels
fallback

Комбинирането на групи храни по правилен начин е от огромно значение за здравето. Грешният подбор на храни може да доведе до храносмилателни проблеми, а дори и до по-сериозни заболявания в дългосрочен план като наднорменото тегло е само един от проблемите.

Кои са хранителните комбинации, които задължително трябва да избягвате?

Плодове в ястията и след хранене

Например:

  • ягоди в салатата
  • манго в соса или дресинга
  • ябълков пай или пресни горски плодове за десерт

Защо?

Плодовете преминават много бързо през стомаха и се усвояват в червата. Когато комбинирате плодове с други храни, които отнемат повече време за обработка като месо, зърнени храни, зеленчуци, млечни продукти, започва процес на ферментация. Захарите, отделени от плодовете в червата предизвикват ферментирането на погълнатата храна. Следват газове, подуване, смущения в изхождането, болки в коремната област.

Животински протеин и продукти, съдържащи нишесте

Например:

  • месо и картофи
  • пилешко и паста
  • сандвич с пуешко или риба

Защо?

Според специалистите, животинските протеини и съдържащите нишесте продукти изискват различни храносмилателни ензими за качествената си обработка. Ето защо е препоръчително, дори в някои случаи задължително да консумирате тези продукти разделно. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

Глупости!Проблемът е само в количествата!Просто спри да се тъпчеш, човек!

6

BBQ

преди 6 години

Сиромах човек съм и пера пекана филия с руска салата и съм нарязал сланина и суджук, щот друго нямам. Чекайте ме да Умрем..

5

donko

преди 6 години

Оти не питате професорката Донка Байкова - виден бг специалист по хранене и диететика?!Ами тука препечатвате новини, без евентуално мнение по въпросите от компетентни страни... УЖАС!

fallback