fallback

Българите дават все повече лични средства за здравеопазване, а преждевременната смъртност в България се увеличава. Това са част от изводите в доклада на Световната здравна организация за страната ни.

Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО. Проучването обхваща периода от 1985 г.-2014 г., а документът беше представен в Министерството на здравеопазването.

Макар че като цяло докладът на СЗО показва леки тенденции към подобряване на здравословния статус на населението у нас, отрицателните изводи са стряскащи, посочват специалистите от Министерство на здравеопазването, съобщава БНР.

Сред най-тревожните тенденции, освен високите нива на доплащане от пациентите в здравната система, са и ниската продължителност на живот у нас, както и преждевременната смърт под 65 години.

Други негативни тенденции са увеличаване делът на пушещите и на употребяващите алкохол, както и на хората, които умират от болести на кръвообръщението.

Положителните тенденции са, че не се увеличава делът на болните от туберкулоза, ХИВ и СПИН, че смъртността сред новородените и майките, която като цяло е по-висока от тези в другите страни от ЕС, намалява.

Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България, каза, че е неприемливо хората да бъдат бедни вследствие на лошо здраве. Той подчерта, че е наложително да се обърне внимание на високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Шаран-БГ

преди 6 години

Отново упоритата/и вредна/ реклама на плодове и зеленчуци от НЕбългарски произход и тяхната доставка на пазара. Ако ще цялата Менделеева таблица да е вътре в тях, те в никакъв случай не могат да бъдат по-добри и по-полезни за българина от българските, произведени на българска земя! Това не го измислям, нито са патриотични напъни ! Преди два века, германците са го доказали чрез практически проведени опити ! Сега всичко е пари и търговците са" зяпнали да глътнат целия свят за пари" !!

16

Анонимен

преди 6 години

До Сияйна мъдрост 2"По-добре СЗО да те алармира, отколкото простатата да те алармира!"----------Бъди спокоен. И простата ще те алармира.

15

Пенсионер

преди 6 години

А кому са необходими пенсионерите - сами ни плащат пенсии от бюджета.Животът на човек има смисъл, когато създава нещо - деца, продукт... Да живееш без да създаваш нищо години наред, чакайки смъртта си е безмислено.

fallback