Архив: Булфото

В Плевен започна изпълнението на проект за обучение на парамедици от ромски произход за системата на спешната помощ. Инициативата е на сдружението "Разнообразни и равни". Това съобщи Момчил Баев - експерт в сдружението.

Дейността е финансирана от фондацията "Отворено общество" - Будапеща, която отделя средства за инициативи, спомагащи за ромската интеграция, уточни Баев.

Обучението започва в началото на декември. Ще бъдат подготвени за 12 месеца 10 парамедици - петима за столицата и петима - за Плевен. Баев посочи, че вече имат опит, защото в София са обучили през 2015/2016 г. първите седем парамедици, част от които работят в Центъра за спешна помощ и отзивите за тях са много добри.

Според него моделът, който въвеждат, ще помогне за по-добра обезпеченост с кадри на "Спешна помощ", за по-доброто здравно покритие на ромите и за по-добрия диалог с ромите, особено в ромските квартали.

Бъдещите парамедици ще се обучават в лицензиран център за професионално обучение, като разходите се поемат от сдружението. При успешно завършване участниците ще получат диплом за придобита професионална квалификация на парамедик и ще имат право да работят в системата на здравеопазването.

Моделът с парамедиците е приложен по света - в европейски страни, в САЩ и Канада, затова смятаме, че ще може да се реализира и в нашата страна, добави експертът.

При представянето на проекта днес присъстваха заместник-кметът на Плевен Стефан Милев, представители на Медицинския университет, на Центъра за спешна помощ, Регионалната здравна инспекция и ромите, които ще започнат обучението си, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase