Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Всеки четвърти човек в света страда от т. нар. метаболитен синдром, съобщава Bulgaria ON AIR.

Преди години понятието не говори нищо на Антоанета Кабакова. Жената постъпва в болницата по ендокринология в София, за да лекува други заболявания.

След направените изследвания се оказва, че Антоанета се сред хилядите засегнати от метаболитния синдром. Състоянието често е съпроводено от висока кръвно и затлъстяване.

Повечето килограми водят до ставни усложнения, които затрудняват движението при пациентите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

още за науката

преди 6 години

Не е далеч времето (50-100 години максимум) когато ще можем да ядем каквото си искаме и да не пълнеем благодарение на едно хапченце или на това ,че още преди да се родим са ни махнали гените, причиняващи бавен метаболизъм. Някои хора могат да ядат каквото поискат и да не пълнеят. Точно тези хора трябва да бъдат изследвани и гените им да бъдат имплантирани на останалите.

13

науката е отговорът

преди 6 години

Бъдещето е на фармацевтичните и генетичните решения - изнамиране на фармакологични способи за инхибиране на действието на храносмилателните ензими, чревната резорбация и производството на храносмилателни сокове с цел да се постигне дозозависимо ограничаване на усвояването на приетите с храната калории до 90%. Малка ,но значителна крачка в това отношение е препаратът Орлистат. Трябва да се открият и гените отговорни за трупане на мазнини запаси и да се премахват от бъдещите ембриони.

12

Анонимен

преди 6 години

Метаболитния синдром предизвиква пикове в кръвната захар. Това от своя страна предизвикава нарушаване функциите на хемоглобина да пренася хранителни вещества и може да се окаже, че преяждаш, а организма гладува. За производството на хемоглобин организма се нуждае от желязо и най - вече от хлорофил. Това освобождава калий, който частично подпомага запазването на калция. И подобрява метаболитния синдром. Излишъците от калции с изкуствен произход може да доведе до ускорено стареене на мозъка.

fallback