Reuters

Рефлуксът при бебето представлява връщане на малко количество мляко през хранопровода към устната кухина, съпроводено или не с изтичане на известно количество през устата. Пълният медицински термин на състоянието е гастроезофагеален рефлукс. Той може да се наблюдава, както при кърмените деца, така и при тези, които са хранени с адаптирано мляко.

Описва се при над 40% от децата в кърмаческа възраст, като при 5% има 6 или повече епизода дневно. Обикновено рефлуксът е временен проблем, т.е. той се „израства” с узряването на храносмилателната система. Въпреки това при някои бебета рефлуксът не е толкова безобиден и може да доведе до развитие на някои усложнения.
 
Стомахът е свързан с устната кухина посредством хранопровода. В края на хранопровода, при входа на стомаха, има мускулен пръстен – сфинктер. Когато бебето преглъща, сфинктерът пропуска храната към хранопровода, след което се затваря, така че храната да не може да се върне обратно към хранопровода. При кърмачетата сфинктерът не е напълно развит и съответно функцията му все още е несъвършена. Това означава, че млякото, примесено вече със стомашно съдържимо, може да премине обратно през хранопровода към устната кухина. Тъй като стомашният сок е с кисело рН, поради съдържанието на солна киселина, той е силен дразнител за незащитената лигавица на хранопровода и устната кухина.
 
Понякога рефлуксът е дискретен, като не достига до устната кухина и съответно не се наблюдава изтичане на мляко навън. Тогава родителите не знаят, че бебето има рефлукс. Състоянието може обаче да предизвика дрезгав глас или дихателни проблеми, като чести инфекции, тъй като малкото количество мляко и солна киселина, попаднали във фаринкса, могат да се аспирират към дихателните пътища. Състоянието се нарича „тих” рефлукс.
 
Имайте предвид, че стомахът на новороденото е много малък, като големината му е приблизително, колкото на лешник. Постепенно обемът му се увеличава, като на 3-дневна възраст вече е колкото орех, а на 10-тия ден колкото яйце. Освен това с течение на времето сфинктерът на входа на стомаха се развива, успоредно с увеличаване обема на стомаха. Поради тази причина и състоянието в над 90% от случаите се израства до навършване на 1 годишна възраст на детето.
 
Как да разберете дали бебето има рефлукс, прочетете в Puls.bg 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase