Снимка: Reuters
fallback

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с  медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според проучването българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни.  Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас, пише вестник "Сега".

У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. За сравнение при  отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

И докато европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, у нас, обратно, тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г.  тя е била  92 мг, през 2013  116 мг и рекордните 121 мг през 2015.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 6 години

До АнонименДо 103. Съглавен съм с вас и ние сме имали тоя проблем и то не само с посочената верига. Вече взимам само месо от село или от ферми, където колкото и да е трябва съм спокоен. Вслушах се в мението на 104 и взехме за Коледа от това говеждо на бредас , ми хубаво беше. Дай, боже нещата вече да тръгнат на добре и да не слушаме само негативни вести ....

97

nikolov

преди 6 години

В България има сертифицирани ферми, чиято цел е да хранят животните изцяло пасищно. Да, факт са и бг фермерите, които тъпкат животните с какво ли не, но не слагайте всички под един знаменател. Предпочитам да платя повече, но да знам, че на масата ми ще има истинско месо. Ял съм и замразено говеждо и прясно и разликата е огромна. Без да го приемате за реклама (НЕ ПРАВЯ), по-скоро като съвет последно купихме от Бредас. Нека не се опорочава бг животновъдството.

96

Анонимен

преди 6 години

До 98 и 106. Да абсолютно сте прави за термичната обработка.Преди около две седмици си купих кашон пилешки бутчета от Метро български,охладени.При консумация след варене на два пъти се чувствах много зле.В областта на стомаха! При печене във фурната всичко ми е наред!Това месо със сигурност е натъпкано с химия!

fallback