Снимка: Reuters
fallback

И лекарите плакали за починалата преди седмица в "Майчин дом" 27-годишна родилка Бистра. Нищо обаче не можело да я спаси. Младата жена си отишла след внезапно появило се и непредвещавано от нищо тежко усложнение, известно сред специалистите като HELLP синдром.

За трагедията с Бистра Трифонова стана ясно на 25 октомври, когато от "Майчин дом" подадоха сигнал до Изпълнителна агенция „Медицински одит“, а близките заподозряха лекарска грешка.

Сега служители на болницата разказват, че д-р Сузана Нашар, която била дежурна и приела Бистра на 23 октомври вечерта в много тежко състояние, продължава да е в шок и отказва да възприеме трагедията.

Oще по темата

"Все още се забелязват сълзите в очите на лекарите, въпреки че минаха няколко дни от случилото се", коментират работещите, цитирани от "168 часа".

Трагедията се разиграва на 23 октомври вечерта. Около 20,00 ч. Бистра Трифанова постъпва в "Майчин дом", след като е преместена от частната болница "Д-р Щерев", където е наблюдавана бременността й. Още там лекарите установяват HELLP синдром, което налага преместването й в друга клиника.

Два часа по-късно започва секцио за спасяване на бебето, което е направено учудващо бързо. Следва около 20-часова борба за живота на майката, но накрая организмът й спира да реагира на проведеното лечение и това довежда до срив на жизнените показатели.

Бебето е в добро състояние и в момента състоянието му се подобрява.

HELLP синдромът е най-тежката форма на прееклампсия (завишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината), обяснява  акушер-гинекологът Мария Атанасова от "Майчин дом".

Усложнението може да се отключи напълно неочаквано след 20-ата седмица от бременността и до 48-ия час след раждането.

Според специалиста все още никой учен не е успял да разгадае от какво точно се предизвиква и как може да се профилактира. Странното в случая е, че понякога усложнението изобщо не може да се предвиди, особено ако се случи по време на раждане.

"Може да протече с нормално кръвно налягане, с почти никакви отоци и без симптоми - коментира лекарката. - В такъв случай само лабораторните показатели могат да докажат, че има HELLP. Tой е най-коварният. Само виждаш как една здрава, права жена си отива изведнъж."

По думите й единственото лечение на това състояние е прекратяване на бременността. Защото, ако се развие след раждането, рискът от фатален край е минимален.

Като цяло основният симптом при HELLP синдрома е високото кръвно налягане.

"По-важна е долната граница, защото, когато се увеличи, започват да страдат всички органи - разказва д-р Атанасова. - При мозъка настъпва кислороден глад, в бъбреците се намалява кръвоснабдяването, от което родилките започват да пишкат по-малко и да задържат течности. Вследствие на това настъпват инфаркти на всички органи."

Поради тази причина при починалата родилка са констатирани чернодробна и белодробна недостатъчност.

Други симптоми могат да бъдат наличие на белтък в урината, бързо качване на килограми и отоци по тялото, които обаче трудно се забелязват от жените.

Има две форми на прееклампсия - умерена и тежка (гърчове и кома). Първата може да премине, без да се усети, а HELLP синдромът е най-тежката.

"Имат значение много фактори, дори и възрастта - споделя д-р Атанасова. - Най-рисковите са под 18-и над 35-годишна възраст."

Според нея най-голямата профилактика в тези случаи е да не се качват много килограми и вече доказаното действие на 150 мг аспирин, който се дава на жената от 12-ата до 36-ата седмица, ако е доказано, че е предразположена към подобно състояние.

"Всъщност честотата е от 2 до 10% при бременните, които отключват прееклампсия - категорична е д-р Атанасова. - Статистиката показва, че то причинява до 20% от майчината смъртност и до 15% от детската. Новородените, починали при прееклампсия, са от 130 до 300 на 1000 бебета."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 6 години

До Алекс: не обяснявай на слабоумни. Има нещо, наречено статистика на детска смъртност в проценти и средна продължителност на живота. Дотук с жокерите. Вижте числата и пак говорете!

32

Алекс

преди 6 години

Абе да ви се не видят и глупостите, как са раждали бабите ви! Никакъв срам нямате, хора без никаква връзка с реалността. Поне се спрете да ръсите простотии под такива тежки новини. Бабите ни са забременявали по 15 пъти, защото бебетата са измирали като мухи, спонтанните аборти са били сто пъти по-чести, заради глад и болести. Три деца от девет бременности много природно ли ви се струва? По действителен случай. Имената Траян - да изтрае, Станка - да остане, от какво идват?! Баси тъпотията цари.

31

Анонимен

преди 6 години

Едно време бабите ни са раждали на нивато под крушата и са имали от 5 до 7 деца. На някои ще им се стори смешно или измислица но аз го знам от моята баба която има 5 деца и всичките ги е родила на нивата през 30-те години на миналият век. Тогава в монархофашистка България не е имало акушеро геникологични болници а родилките са ги израждали възрастни баби затова сега има бабин ден. Имало е и случай в които е настъпвала и смърт но това са били единични и много редки случаи! А сега е пандемия!

fallback