Снимка: unsplash
fallback

През лятото се наслаждаваме на прекрасния им вкус, докато са свежи, а през есенно-зимните месеци обичаме да ги хапваме сушени. Смокините – плодовете на боговете, на царете, които още преди хилядолетия са били високо оценени заради своите вкусови качества, но и заради полезността им за здравето.

Ако обичате да си приготвяте смути напитки, не забравяйте към тях да добавяте и по няколко сушени смокини. Те ще ви осигурят повече енергия, а и ще ви осигурят витамини от групата В, както и витамин К. Вижте още 5 здравословни причини да хапвате по-често сушени смокини.

Богати са на фибри

Сушените смокини са богат източник на разтворими фибри. Редовната им консумация благоприятства храносмилането, помагат за облекчаване на запека и допринасят за доброто сърдечно здраве.

По-малко захар

Контролът на нивата на кръвната захар е от съществено значение. Сушените смокини съдържат много по-малко захар, в сравнение с фурмите. Две-три фурми съдържат около 23 грама захар (в зависимост от размера и сорта), докато същото количество смокини съдържа около 13 грама захар.
Тъй като смокините са по-богати на фибри и имат по-малко захари, те са чудесен плод, ако се налага да контролирате нивата на кръвната захар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Изгърбич Задвратян

преди 6 години

нема нужда да съм обстоятелствен в аналогиите с човешката анатомия и сушените смокини , предполагам.

1

Анонимен

преди 6 години

Предимно, защото спасяват от гладна смърт, предполагам.

fallback