Снимка: архив, Булфото
fallback

Науката се развива експоненциално – напредването ни за 10 години е равно на стотици години от човешкото развитие. Биологичното подобряване на човека може да стане със стволовите клетки, както и с 3D и 4D принтиране.

Досега стволовите клетки се извличаха от плацента и костен мозък, но сега учените откриват как да ги произвеждат по различен начин. В близкото бъдеще ще се създадат и нанороботи, който да ни лекуват.

Това посочи футурологът и организатор на форум "Дълголетие" д-р Мариана Тодорова. Според нея дълголетието не би имало смисъл, ако не се повиши и качеството на живот.

"Много е важна менталната нагласа, тъй като духа може да повлияе много на биологичните процеси. С удължаването на живота, трябва да се справим и с износването на психиката. Препоръчително е да не се консумира червено месо, да се спортува поне 4 пъти в седмицата и да се четат редовни книги, за да се тренира мозъкът", посочи тя в студиото на "България сутрин".

"Демографските проблеми се решават както с увеличаване на раждаемостта, така и с дълголетие. Трябва да залагаме на добро образование, здравеопазване, политическа и икономическа среда, за да се стимулират хората да раждат тук и да остават в държавата", препоръча Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Форум "Дълголетие" ще се проведе в неделя, Сити Марк Арт Център на бул. "Янко Сакъзов" 30 и ще продължи от 13 до 17:30 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ОБЯВА

преди 6 години

Заменям последните си 10, 20 и повече години над 40-те за 5, ама на по 20.------------Всичко постигнато от тъй нареченото дълголетие е удължаване на старостта, когато повечето хора са болнави и с ограничени възможности. Поне за мен начинанието има смисъл, ако дълголетието постига някакво удължаване на младостта и я поддържа още някоя и друга година в повече.

10

Св

преди 6 години

Еми и на мен не ми се живее без качествен живот. Нелечима хронична болест, бавно безславно угасвам. Неприятното е, че не е като онкологично заболяване - бързо, а вегетираш с години и се влошаваш.... да не се случва на никой!

9

Анонимен

преди 6 години

Самото забременяване, без да имаш възможност да осигуриш на детето си качествен живот, е безсмислено, не дълголетието.....

fallback