Снимка: Reuters, архив

С падането на температурите се създават благоприятни условия за "развихрянето" на болестотворните микроби. Според експертите е мъдро решение хората да повишат защитните си механизми, включвайки определени храни в менюто си, за да могат по-лесно да противодействат на неприятните симптоми на настинка или грип като възпалено гърло, хрема, кашлица, температура, мускулни болки, главоболие.

Сред полезните храни срещу неприятностите, съпътстващи студения сезон, са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът, пише в. "Дейли експрес".

Хората често обвиняват хладното и мрачно време за неразположенията си, но характерните за сезона болести и потиснатост могат да се дължат и на недостига на определени вещества. За да си ги набавим, диетоложката Джули Келоу препоръчва да наблягаме на определени продукти.

Бадемите са отличен източник на фибри, растителни протеини, ниацин (витамин B3), фолиева киселина, желязо, рибофлавин (витамин В2), магнезий - вещества, допринасящи за чувството за ситост и за понижаване на умората, която омаломощава организма и го прави по-податлив на болести.

Бадемовите ядки освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. "зимна тъга".

Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма в сезона на настинките, грипа и сезонната депресия - фолиева киселина, витамин D, триптофан.

Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто също помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, чийто спад се отразява неблагоприятно върху организма и настроението.

Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase