Снимка: архив Reuters

"Суперхрани" влизат в новия рецептурник в детските градини. Част от продуктите, които вече ще присъстват в менюто на децата са хляб от лимец, киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле.

Специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова смята, че този нов рецептурник замества и надгражда друг, който е на доста високо ниво и е научно издържан. В "България сутрин" тя посочи, че той съответства на потребностите на възрастовата група, за която е предназначен.

Още по темата

"Тези храни са алтернатива на всичко, което по традиция консумираме. В моя хладилник няма авокадо", отбеляза гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Проф. Байкова  посочи маслините като алтернатива на авокадото и просо или овесени ядки на мястото на киноата. Тя подчерта, че децата подхождат много внимателно към различните храни.

"Нищо чудно да провяват по-голяма алергична предиспозиция. "Суперхрани" е популярно наименование, което не съответства на научните термини. Имаме БАБХ и други организации, които ще се справят с безопасността", коментира още специалистът по хранене.

"Убедена съм, че това трябва да съществува, за да успокои младите майки - родителите, които много държат децата им да се хранят с най-доброто", завърши проф. Байкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase