Снимка: Reuters
fallback

Всеки човек знае, че някои вирусни и бактериални инфекции се предават основно по кръвен път при необезопасен секс. Наред със сексуално предаваните болести обаче са известни и много такива, които може да се предадат от човек на човек след целувка. Причината е в това, че болестотворните агенти (вируси или бактерии) може да циркулират във всички телесни течности, а някои от тях се откриват дори в слюнката.

 
Заразяването с циркулиращи в слюнката вируси и бактерии може да стане след споделяне на общи прибори за храна, чаши с напитки и др. Най-често обаче това става след целувка с преносител.
 
Устната кухина и респираторния тракт са сред най-богато заселените с микроорганизми зони на тялото ни. Повечето от тях обаче са безобидни, защото обитават тези области още от раждането ни и имунната система ни е подсигурила сигурен имунитет срещу тях. Проблемът идва, когато с целувката се пренесат болестотворни микроорганизми, с които не сме се сблъсквали скоро или изобщо. Наред със сезонните инфекциозни заболявания като грип и настинка, при целувка можем да се заразим с още няколко по-сериозни болести.
 
4 инфекциозни заболявания, най-често предавани със слюнката при целувка
 
Едно от най-добре проучените вирусни заболявания, причинявани от вирус, циркулиращ в слюнката, е мононуклеозата. Именно затова мононуклеозата е една от най-често срещаните вирусни инфекции в юношеска възраст.
 
Друг тип вирусна инфекция, която може да се предаде при целувка е херпес на устата, причинен от циркулиращия в слюнката херпес симплекс вирус тип 1.
 
С целувка може да се предаде и още един вирус – т.нар. Coxsackie virus, който причинява болестта, означавана като ръка-крак-уста. Причинителят навлиза в кръвообращението ни основно през язвички, афти и други малки ранички в устната кухина, а болестта ръка-крак-уста най-често поразява децата.

Още за заразяването при целувка може да прочетете в Puls.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Жиб.

преди 6 години

За Сталину и за Путину всичко е възможно- даже "а дано ама надали!"! :))

2

Анонимен

преди 6 години

Знаете ли какво е общото между някои журналисти и Антон Тодоров? - п.остотията.

1

инж Цветанка Владова

преди 6 години

Много находчиво използвана снимка- Путин целува българския подарък, а трябва ли?!

fallback