Reuters

Червеният лук, или воден лук, както също е наричан, е сред най-комплексните източници на хранителни вещества с изявено противораково действие. В състава на червения кромид се откриват едновременно кверцетин, алицин и няколко важни сярасъдържащи съединения. И въпреки че може да се намери навсякъде, особено през есента, червеният лук не се радва на достатъчно кулинарно внимание. Време е да поправим това.

Според специалистите поне 40% от случаите на рак може да се избегнат с правилно и добре балансирано хранене. Допълнителен плюс е, ако то осигурява някои от естествените биологично активни вещества, които предпазват организма от формиране на ракови клетки или забавят тяхното размножаване. Именно на такива продукти е изключително богат червеният лук.
 
Клиничните проучвания, посветени на действието на биологично активните вещества в състава на червения лук, показват, че редовната му консумация може да подпомогне превантивните грижи срещу развитие на няколко от водещите форми на рак на:
  • простатата;
  • стомаха;
  • дебелото черво;
  • гърлото;
  • детеродните органи при жената.
В сравнение с белия и жълтия лук червеният съдържа голямо количество биофлавоноиди, включително мощният антиоксидант кверцетин. Той стимулира дейността на черния дроб и подпомага естествената детоксикация на организма.

Още за ползите на червения лук при рак може да прочетете в Puls.bg  
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase