Снимка: Reuters

Лекарите трябва да носят престилки с по-къси ръкави, за да не разпространяват вируси и супермикроби, които са резистентни към антибиотично лечение, предаде агенция ЮПИ.Това откриха американски учени от болница в Кливлънд, щата Охайо.

Поради същата причина във Великобритания вече болничният персонал носи униформи с ръкави над лактите.
За целите на изследването група от медицински служители бяха облечени с престилки или с дълги, или с къси ръкави. Специалистите трябваше да прегледат манекен, чиято повърхност беше заразена с безобиден вирус.

След това трябваше да извършат преглед на друг манекен. Експертите тестваха дрехите и китките на всеки един медик за наличие на вируса. Резултатите показаха, че нито един от служителите с къс ръкав не е преносител, а 25 % от онези с дълги ръкави го имат по униформата или ръцете си.

"Пациентите идват в болницата да се излекуват и е наш дълг да изпълним това, без да допуснем нова инфекция", каза пулмологът д-р Алън Менш, цитиран от БТА.

Той нарече откритията "интригуващи", но според него те повдигат много въпроси. Един от тях е дали лекарите трябва да мият и китките си, когато измиват ръцете си, за да не пренесат зараза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase