Снимка: ВМА

Няма пропуски в работата на лекарите от ВМА при случая с починалата преди месец от септичен шок 67-годишна пациентка.

Това обявиха от лечебното заведение след като назначиха проверка по обвиненията на близки на жената.

Миналата седмица синът на починалата Петя Илиева разказа пред медиите, че майка му била отпратена от "Пирогов" с ниско кръвно и препоръка да пие кола. Когато потърсила помощ във ВМА, синът, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в Спешната помощ, казал на дежурните по телефона, че вероятно става дума за сепсис, но не му било обърнато внимание. Няколко часа по-късно жената умира.

Още по темата

Младият мъж е убеден, че ако навреме е било започнало лечение, майка му щяла да е жива.

От ВМА обаче са категорични, че пропуски няма. Както комисията, извършила проверката, така и Лечебно-контролната комисия считат, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес при пациентката, съобщиха от там.

В информация до медиите се съобщава, че за около 2 часа в спешното звено на ВМА, МБАЛ – София, са проведени два прегледа от специалисти, лабораторни и образни изследвания, и е взето решение за хоспитализация. Жената постъпва с оскъдна анамнеза, насочваща към неврологичен проблем, без никакви анамнестични данни и/или медицинска документация за състоянието й до момента.

В Клиника "Интензивна терапия” в продължение на около 12 часа са използвани всички диагностични и лечебни възможности на болницата, но поради твърде напредналия стадий на заболяването, изходът е неблагоприятен.

За обвинението, че дужерните не са се съобразили с мнението на сина на пациентката от ВМА пишат: "Следва да се има предвид един от основните етични принципи в лекарската професия, залегнали в Кодекса за професионална етика на лекарите в България, а именно, че лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase