Reuters

Оредяващата коса е проблем със сериозно отражение върху самочувствието и при двата пола. До навършване на 50-годишна възраст около 50% от жените и над 85% от мъжете се сблъскват с определена форма на косопад. 

При мъжете е налице частично оплешивяване (алопеция) около темето и в горната част на главата. При жените проблемът се изразява в по-слабо, но цялостно оредяване на косата. Изследванията показват, че маслото от розмарин може да ускори справянето с проблема и при двата пола, при това без да създава рискове от странични ефекти, каквито са налице при  употреба на някои медицински шампоани и лекарства.
 
Оредяването на косата може да се дължи на разлчини фактори. Основният от тях при мъжете и при по-голяма част от жените е натрупването в организма на т.нар. дихидротестостерон. Това е продукт, производен на половия хормон тестостерон, който се открива и при двата пола, макар и в различни количества. Именно косопад, провокиран от натрупването на дихидротестостерон, се повлиява най-успешно от прилагането на масло от розмарин.
 
Неговата роля в случая се състои в блокиране способността на дихидротестостерона да се свързва със специфични рецептори, които му позволяват да атакува и уврежда космените фоликули. Този ефект на маслото от розмарин е доказан след прилагане при мъже и жени с различна форма на косопад.
 
Още за полезните свойства на маслото от розмарин може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase