Reuters
fallback

Еректилната дисфункция  е чест симптом на много заболявания, сред които най-голямо значение имат захарният диабет, артериалната хипертония и метаболитните нарушения. 

Захарният диабет може да обуслови еректилна дисфункция по няколко механизма – чрез нарушение на съдовете на пениса, нервните окончания и ендотелните клетки, които са необходими за отделянето на главния невротрансмитер за възбуждането – азотния оксид.
 
Нарушенията на липидната обмяна също имат отношение към патогенезата на еректилната дисфункция и по конкретно покачването на нивата на общия и на лошия холестерол (LDL).
 
Между 50-80% от случите на органично обусловена еректилна дисфункция се дължат на нарушения в артериалното кръвоснабдяване на пениса, поради атеросклеротични изменения или нараняване на съдовете.
 
Артериите на пениса са с по-малък диаметър спрямо по-широките съдове на сърцето, следователно натрупването на атеросклеротични плаки при тях настъпва по-рано. Еректилната дисфункция изпреварва появата на симптоми на коронарна артериална болест и сърдечно-съдов инцидент с 2-3, съответно 3-5 години. Това прави съдово обусловената еректилна дисфункция ранен предвестник на сърдечен инфаркт или мозъчен удар.
 
Често при захарен диабет, след травма или оперативна интервенция в областта на пениса, или в старческа възраст може да се установи вено-оклузивна дисфункция. 
 
Още за лечението на еректилна дисфункция може да прочетете в Puls.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

50+

преди 6 години

Големите мераци,приземяват самолета. От личен опит!

3

Доктор Хаус

преди 6 години

Затова рупайте зеленчуци с нитрати! Полезни са!Затова може да не ви става - поради липса на азотни окиси.

2

С.

преди 6 години

Някй се похвали.....Ти ако можеше, нямаше да кибичиш в нета... Хахаха...

fallback