Reuters
fallback

В рамките на последните 10-20 години употребата на наркотични вещества значително се е повишила. Не са рядкост случаите на предозиране и съответно развитието на животозастрашаваща симптоматика, която води злоупотребилите до спешно отделение и токсикология.

Съществуват различни форми на прием – най-честите са перорално (през устата), венозно и трансназално (смъркане). По-рядко се използват подкожно или мускулно инжектиране, както и ректално (поставяне в началото на правото черво).

Съществуват различни класификации за систематизиране на видовете наркотични средства. Според начина на получаване те се разделят на природни – морфин, кодеин; полусинтетични – хероин, който се свързва и с тежки абстинентни синдроми след прекратяване на употребата. Третата група е тази на синтетичните, към която спадат метадонът и фентанилът.
 
Ефектите и съответно развиващите се симптоми при злоупотреба с наркотици зависи както от приетата доза, така и от начина на приложение и индивидуалната реактивност на всеки организъм. Палитрата от симптоми зависи от това върху кои клетъчни рецептори въздейства конкретното вещество. Самата интоксикация може да бъде разделена на два вида – остра и хронична, според продължителността на приема.
 
При остра интоксикация са налице изразено стесняване на зениците (т. нар. точковидни зеници), забавяне на чревната перисталтика, изпотяване, забавяне на дишането и същевременно ускоряване на пулса. Кръвното налягане обикновено спада и в някои случаи може да се стигне до синкоп. Този симптом се дължи на настъпващата периферна вазодилатация (разширяване лумена на кръвоносните съдове).
 
Често сетивните възприятия се засилват, при някои лица ефектът може да бъде появата на сънливост, забавени реакции и трудно възприемане на информацията, както и усещане за замайване. В други случаи е възможно появата на халюцинации, паника, еуфория, както и необоснован смях.
 
Още за интоксикацията с наркотици може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Емили

преди 6 години

На 21 съм със зависимост от хероин. И това е най-големият ад, радвам се че успях да се оправя. Постъпих в клиниката във Варна- Ренесанс и сега съм чиста. Съветвам всички, които имат проблем с наркотиците да потърсят помощ и да се лекуват. Има оправия, не се отказвайте

3

pablo escobar

преди 6 години

Войната срещу наркотиците отдавна е загубена !!! Казал го е Ескобар - " Ако искате да унищожите наркотиците ...просто ги легализирайте "

2

Анонимен

преди 6 години

Като нямат акъл да се тровят.Никой няма да живее вечно,нали така?Единственото което е истински притеснитело е че като се надрусат или напият почват да карат автомобили и да правят катастрофи.Другото са бели кахъри.Всеки сам разполага с животът си и какво да прави в него.Живеем в свободна държава.Преди години като обърнар няколко чашки са почвали да играят руска рулетка.Или загуби всичко на комар и се застреля.Същата работа.

fallback