Reuters

В прасковите има голямо разнообразие на хранителни вещества, които са жизненоважни за здравословното функциониране на тялото. Вкусните плодове съдържат витамин А, бета-каротин и витамините С (аскорбинова киселина), Е (алфа-токоферол), К (филохинон), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин),В-6, фолат и пантотенова киселина. От минералите имат калций, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк и мед. Характерно още за прасковите е, че са с ниско съдържание на калории, нямат никакви наситени мазнини или холестерол, което ги прави основна част от много диети.  

Прасковите са един от плодовете, които лекарите препоръчват за консумация по време на бременност. Обосновката е голямото богатство на полезни вещества, които съдържат. Витамин С помага за здравословния растеж на костите, зъбите, кожата, мускулите и кръвоносните съдове на бебето. Чрез него се усвоява желязо, което също е важно за безпроблемното износване по време на бременността. Най-ценното вещество на плода за бременните обаче е фолиевата киселина. Тя предотвратява дефекти на нервната тръба като спина бифида и други. 
 
Съдържанието на калий в прасковите спомага за предотвратяването на мускулни крампи и обща умора, които често се срещат в различните приоди на бременността. Фибрите в плода също са полезни- за храносмилането на бременните. 
 
Пулпата на прасковите има антиоксидантни свойства. Присъствието на хлорогенна киселина в тях също допринася за защитните им свойства. Лутеинът зеаксантин и бета-криоксантин защитават организма от вредните ефекти на различни заболявания.
 
Още за полезните свойства на прасковите може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase