Снимка: МЗ
fallback

Да се забранят наргилета и пушенето на растителни смеси за всички под 18 години. Това предлагат експерти от няколко министерства, съобщава "24 часа".

До един месец пък междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес в МЗ работна среща.

Oще по темата
В момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишната Никол след спор за пушене на наргиле.

Участниците в работната група от представители на различни министерства и агенции са се обединили около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите са обсъдили и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия", категорична бе зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя предложи в час на класа и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Един българин

преди 6 години

Ама как така? Това какво значи? Значи ли, че досега пушенето на наргиле от деца до 18 години е било разрешено???!!!

6

Анонимен

преди 6 години

Как общо има тук убийството?

5

Анонимен

преди 6 години

Цял месец ли им трябва за да вземат решение,за което е необходим един ден.Децата се тровят необезпокоявани в заведенията с наргиле,а чиновниците ще умуват цял месец какво ревшение да вземат.Иначе пушенето е забранено и за възрастни в заведенията,но 100 пъти по-опасното наргиле-не.Нашите служби действат толкова мудно за каквото и да било,че човек се чуди в европейска държава ли се намира или в ориента.

fallback