Снимка: МЗ

Да се забранят наргилета и пушенето на растителни смеси за всички под 18 години. Това предлагат експерти от няколко министерства, съобщава "24 часа".

До един месец пък междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес в МЗ работна среща.

Още по темата
В момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишната Никол след спор за пушене на наргиле.

Участниците в работната група от представители на различни министерства и агенции са се обединили около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите са обсъдили и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия", категорична бе зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя предложи в час на класа и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase