Reuters

Сините сливи са един от сезонните плодове, които имат не само сладък вкус, а и много ползи за здравето. Те съдържат разнообразие от витамини - А, С (аскорбинова киселина), фолат и витамин К (филохинон), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В-6 и витамин Е (алфа-токоферол) и минерали като калий, флуорид, фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк. Те доставят голямо количество диетични фибри на организма и му предлагат много по-малко количество калории и въглехидрати. 

Кои са ползите от консумацията на сини сливи?
 
Плодовете съдържат фитонутриенти като лутеин, криптоксантин, зеаксантин, неохлорогенна и хлорогенна киселина. Тези компоненти притежават силни антиоксидантни свойства, които помагат за предотвратяване на щетите, причинени от свободните радикали. Фенолите, присъстващи в сливите, също така осигуряват защитен ефект върху естествените мазнини в невроните и клетъчните мембрани, като ги предпазват от всякакви наранявания, причинени от оксидативния стрес.
 
Проучванията показват, че консумацията на сини сливи помага в борбата с метаболитния синдром поради наличието на биоактивните съединения в тях. Флавоноидите и фенолните компоненти, като антоциани, хлорогенни киселини, кверцетин и катехини, които има в плодовете, намаляват затлъстяването и имат противовъзпалителен ефект. Повишената консумация на сливи помага при хора с висок холестерол, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
 
Сливите имат антихипергликемичен ефект, затова са подходящи за диабетици. Изследванията показват, че консумацията на екстракти от сезонния плод помага за намаляване на глюкозата в кръвта и нивата на триглицеридите в организма. Флавоноидите в сливите регулират инсулина. 
 
Още за полезните свойства на сливите може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase