Снимка: Булфото, архив
fallback

Броят на случаите на рак на белия дроб сред непушачите в Обединеното кралство се е удвоил през последните 10 години.

Опасенията на специалистите са, че замърсяването на въздуха играе ключова роля в разпространението на смъртоносна болест, съобщи в. "Таймс", позовавайки се на проучване.

Според учените, ако тази тенденция продължи и занапред, то след 10 години броят на случаите на рак на белия дроб сред тези, които не пушат, ще надхвърли този при пушачите, макар че в 9 от 10 случая диагнозата е пряко свързана с тютюнопушенето, пише БТА.

Вестникът напомня, че ракът на белия дроб е най-смъртоносната форма на заболяването. Всяка година в Обединеното кралство се разболяват 46 400 души.

В изследването се посочва още, че увеличаването на заболеваемостта сред непушачите създава допълнителни проблеми за успешното диагностика в ранен стадий на болестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 6 години

Дали сам пушиш или npocтак пуши до тебе, все тая. Дали успяваш да отидеш на високо за чист въздух или не - като се върнеш - още по-лошо - изчистените ти дробове така се налепват с мръсотия, че е по-добре да не си ги чистил. Но на кого му пука - невежи и безотговорни управленци тровят не само теб, но и себе си - невежи-и-и-и-и-и-и-и-и!

25

Шаран-БГ

преди 6 години

Истината е в чистия въздух, физическия труд и редовния природосъобразен начин на живот. Храните са изключително важни и тук тежката дума има религията - колкото и странно да звучи на някого. Защо , например, мюсюлманите не ядат свинско ? Според нашата религия колко , какви ,кога и защо имаме "пости" ? На моя съсед дядо му живя горе в планината до 104- годишна възраст. Пушеше по 4-7 цигари дневно, пийваше преди ядене около 50-70 грама ракия! Яка работа-от Гьоргьовден до Димитровден! После- пас!

24

Анонимен

преди 6 години

Непушачите се увеличават, съответно и болестите сред тях. И паданията от ски се увеличават сред непушачите, ПТП-тата, всичко.

fallback