Reuters

Противно на широко разпространената заблуда, поредица от съвременни изследвания разкриват, че не тоалетната е най-мръсното място у дома. Титлата се пада на кухнята, особено на кухненската гъба за миене на съдове.  

Защо кухнята и защо гъбата?
 
Кухнята е тази част от всеки дом, в която обикновено има най-много храна – приготвена и сурова, която служи за изхранване не само на нас, но и на много бактерии. Обикновено там се намира и кошчето за отпадъците. То, както и храната, привличат и мухи и хлебарки, които внасят допълнителни попълнения към бактериалното население в кухнята.
 
А кои свойства на гъбата я правят толкова опасна? Все пак, това е пособието, с което отстраняваме замърсяванията и повишаваме хигиената. 
 
Именно тази роля на кухненската гъбка за съдове, съчетано с характерните й свойства – голяма възможност за попиване на течности и задържане на влага и порест строеж я превръщат в почти съвършен инкубатор за бактерии.
 
Абразивната и груба повърхност на гъбата от едната ѝ страна е чудесна за почистване на засъхналите остатъци от съдове за хранене и готвене. Но после голяма част от тях си остават там, без начин изцяло да ги отстраним. Така гъбата освен пореста и влажна среда, предлага и хранителен материал за бактериите.
 
Още едно опасно нейно свойство е, че не само култивира микробите, но и ги разнася из дома ни.
 
Oще за микробите, които гъбата съдържа, четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase