Reuters

Neisseria gonorrhoeae – причинител на заболяването гонорея. Неупотребата на презервативи по време на този тип сексуален контакт е в основата на масовото ѝ разпространение. С всяка поредна трансмисия на патогена, различните бактерийни щамове стават все по-устойчиви на антибиотични препарати и вече из цялият свят се наблюдават случаи на гонорея, които не се поддават на лечение – документирани са в Япония, Франция и Испания. 

Гонорейната бактерия може да инфектира гениталиите, ректума и гърлото, като последното представлява най-голям проблем за лекарите. При лечение на първоначалните симптоми – зачервено гърло, болки, полипи и други класически признаци на инфекция на горните дихателни пътища масово се изписват антибиотици, които не са достатъчно силни. Това води до излагането на множество щамове Neisseria на неподходящ противомикробен препарат, към който те започват да развиват устойчивост. При последващото приложение на правилният антибиотик, той вече се оказва недостатъчно силен и инфекцията продължава да се развива.
 
Статистиката достъпна за Великобритания сочи, че 77,9% от мъжете и 76,8% от жените на острова участват в орални сексуални активности поне веднъж годишно. 78 милиона нови случая на заболяването, водещо и до безплодие се регистрират по света всяка година.

Още за оралния секс и бактериите може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase