Снимка: архив, flickr
fallback

Храните и напитките с изкуствени подсладители могат да предизвикат напълняване и увеличават опасността от здравословни проблеми, включително и диабет, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

Учените от университета на Манитоба анализираха резултатите от 37 изследвания по темата, обхванали 400 000 души средно 10 години. Те установиха, че няма ясни научни доказателства изкуствените подсладители да помагат за отслабване в краткосрочен план. Данните за ползата и вредата от тях са противоречиви. В дългосрочен план обаче е възможен отрицателен ефект върху метаболизма, апетита, чревните бактерии.

"Необходима е предпазливост, докато бъдат описани напълно дългосрочните ефекти от изкуствените подсладители" - каза ръководителят на изследването Меган Азад.

Учените настояват за клинични изследвания на изкуствените подсладители с повече обхванати пациенти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

Немските стандарти за Източна Европа не прощават. А за домашните химикали ако знаете какво се говори, няма да припарите до *** и прах за пране.

13

Анонимен

преди 6 години

Ами какво да ядем бе, каква алтернатива имаме със скромни финансови средства, а? Навсякъде чета палмово масло, памуково масло...не стига, че *** ядем, ами и на бомбастични цени.

12

Анонимен

преди 6 години

Ами не яжте бе, кой ви кара да ядете и пиете *** им, кола, плодови млека, салами...кой нормален човек ги яде тия "неща" (трудно е да се нарекат храни).ГФС (кво е това високо-фруктозен сироп? има глюкозо-фруктозен сироп) е по-вреден дори от бялата захар. А подсладителите, естествено, че са вредни, всеки с малко познания как работи храносмилателната система би се досетил, че вредят и без мащабни изследвания.

fallback