Зъбната плака се формира за часове и това налага редовно провеждане на орална хигиена. Важен момент в личната орална хигиена е определянето на броя и продължителността на процедурите. 

Прието е, че измиването на зъбите трябва да става два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Вечерното почистване има изключително важно значение, особено при децата, тъй като по време на сън слюнченият ток и буферният капацитет намаляват, а се увеличава вискозността на слюнката.
 
Това е предпоставка за по-бързо отлагане на плака, а неотстранената вечер създава по-висок кариесогенен потенциал и предпоставка за натрупване на зъбен камък.
 
Другият важен момент е определянето на продължителността на почистване. Важно е да се знае, че почистване по-малко от една минута, не осигурява качествено отстраняване на плаката, а оптималното почистване варира от две до три минути. При децата почистването трябва да става с помощта на родителите до установяване на стабилен навик.
 
За поддържане на здрави венци е необходимо поддържане на добра лична хигиена. Тя може да бъде реалност чрез използването на четка за зъби, паста и конци за зъби, интердентални четки. Не на последно място е редовното посещение при денталния лекар.
 
Ефективното въздействие на четките е само по достъпните зъбни повърхности, каквито са вестибуларните, оралните и дъвкателните повърхности при молари и премолари. Абразивите в пастите помагат за отстраняване на плаката по трудно достъпните места, а пространствата между зъбите трябва да се почистват с дентални конци или четчици за тези места.
 
Редовната употреба на денталния конец след вечерното измиване на зъбите намалява риска от апроксимален кариес и възпаление на интерденталната папила. 
 
Още съвети за здрави венци може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase