Всяко лято се появяват типичните ентеровируси, които се развиват в топлото време. Няма драстични щамове този сезон у нас. Ако все пак се стигне до заболяване, често то може да бъде излекувано в домашни условия.

Така успокои слуховете за нови вируси завеждащият детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров в студиото на "България сутрин".

"Тези заболявания се самоограничават и се лекуват сравнително лесно. Стига да не се стигне до усложнения, вирусът може и от вкъщи да се излекува. Всяко грубо неспазване на личната и обществена хигиена води до тези и редица други заболявания", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Ако има усложнения при разболяване от сезонен ентеровирус, допълни д-р Мангъров, те могат да се наблюдават към края на заболяването – след 6 до 8 ден.

По отношение на вируса на морбили гостът поясни, че у нас се полагат неимоверни усилия да се ваксинират всички, които не са се.

"Хората, които отказват да минат през ваксинация трябва да бъдат принудени по един или друг начин, защото застрашават общественото здраве", завърши д-р Атанас Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase