Reuters
fallback

Редовното и ексцесивно нощно потене, особено, когато възниква в комбинация с други симптоми като температура, отпадналост, липса на апетит, рязко отслабване на тегло, кашлица и други необичайни признаци налага задължителното провеждане на медицинска консултация с цел отхвърляне на възможно подлежащо заболяване. 

Менопауза и перименопауза – симптомите на менопаузата, в това число поява на топли вълни, сухота във влагалището, нощноизпотяване и други могат да се проявят години преди окончателното прекъсване на менструацията. Други хормонални промени, които могат да възникнат в юношеска възраст, както е по време на бременността също могат да доведат до поява на нощно изпотяване;
Андропауза – понижаването на нивото на тестостерона, най-изявено след 50 год. възраст е свързано също с появата на нощно потене;
 
Инфекциозни заболявания – тяхното наличие се подозира особено в случаите, когато е налице фебрилитет. В това число най-чест причинител на профузно нощно потене се явява туберкулозата, но също и бруцелозата и др. Ендокардитът, представляващ възпаление на сърдечните клапи, остеомиелитът (възпаление на костните структури), наличието на абсцеси (т.нар. циреи, абсцеси на апендикса, тонзилите, дивертикулит и др.), както и имунодефицитни състояние (в това число и HIVинфекция) също могат да станат причина за прекомерно нощно изпотяване.
 
Ендокринни заболявания, свързани с хормонални промени – в това число феохромоцитом (образувание на надбъбречната жлеза); карциноиден синдром (образувание в белите дробове или гастроинтестиналния тракт, водещо до хормонална продукция), хипертиреоидизъм;
 
Хипогликемия – най-често след прилагането на инжекционен инсулин или перорална антидиабетна терапия, която води до понижаване на нивото на кръвната захар през нощта;
 
Злокачествени новообразувания – в това число най-вече лимфом и левкемия. Наличието им е свързано обикновено с присъствието и на други признаци, в това число силно отслабване на тегло, неясен фебрилитет и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Jack Bauer

преди 6 години

Да се пише статия за "Нощно изпотяване - на какво се дължи?" по време на жегите трябва да е подсъдно! През лятото, ако се потиш няма нищо страшно виж, ако се потиш през зимата тогава посети лекар, а не чети глупавите статии, защото ще ти се прииска да си пръснеш мозъка за да не се мъчиш повече. Всеки тръгнал в нета да се прави на лекар.

10

Анонимен

преди 6 години

като си помисля,че утре трябва да ходя за хляб и мляко,а пенсията е свършила вече и ме тресе студена пот. и нощем,и денем.

9

Вуте

преди 6 години

Язе се изпотявам сека нощ! И таман стигнах до менупаузата, като видех, викам си, нема да четем повече! И край! Дотам спрех! Нема начин да ме е фанала менупаузата! Нали? Или?

fallback