Снимка: архив Булфото
fallback

Правителството прие нова наредба за издаване на ТЕЛК. Така министрите решиха временно проблема с медицинската експертиза при хора с повече от едно заболявания.

Досега, ако нямаха решението на ТЕЛК, те нямаше как да се върнат на работа и можеха да останат само в болнични.

Наредбата за освидетелстване на увреждания беше отменена от съда преди повече от месец, което създаде хаос в работата на комисиите в цялата страна.

Много болни се оплакаха от необяснимо намаление на степента на техните увреждания, заради което ще получават много по-малки инвалидни пенсии от държавата.

По-голямата реформа в системата ще продължи занапред, а днес само се решава конкретния проблем.

С новата наредба се осигурява уеднаквяване на дейностите, свързани с медицинската експертиза на територията на цялата страна, обясниха от правителството.

Наредбата се прилага и с цел да осигури определени права на пациентите - например, правото им на отсъствие от работа или осигуряване на подходяща работа с цел полагане на оптимални грижи за здравето до неговото пълно или максимално възможно възстановяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Видях това

преди 6 години

Вярвам, че някога здравната система в България ще приеме европейски облик. До тогава искрено съчуствам на хората с проблеми, които нямат възможност да напуснат страната. Обикалянето на институции с намръщени чиновници, чакане на опашки, тонове документи на хартия..... това са малка част от проблемите на страдащите от нелечими заболявания....Просто неможете да си представите колко е трудно, ако нямате проблем или не сте помадали на човек с такъв...

17

Деяна

преди 6 години

Ама вие наистина ли си вярвате, че има нова методика или е по-лесно да копи-пейстнеш PR съобщението, което разчита точно на това - че никой няма да провери за какво става въпрос.Наредбата и методиката са съвсем същите като старата наредба и методика.

16

Факт

преди 6 години

90% от инвалидтите пенсии са за ромиТе " работят" здраво за да получат пенсия.

fallback