Снимка: архив, Булфото
fallback

Възрастовата граница на онкологичните заболявания на уши, нос и гърло пада коварно. Все по-млади хора отиват към случаи, които вече не са лечими. Това коментира в Русе проф. Иван Ценев - консултант по оториноларингология и един от най-добрите специалисти, извършил за първи път в България кохлеарна имплантация.

Той даде пример, че наскоро е имал случай с карцином на ларинкса и карциноматоза на белия дроб и допълни, че пациентът е пушач и употребява алкохол, които са двата основни фактора.

По думите му българинът страда и от социално значими болести.  "Дълги години не бях виждал туберколоза на ларинкс и на околоносни кухини", каза проф. Ценев.

Началникът на отделение "Ушно-носно-гърлени болести" към Университетската болница в Русе д-р Огнян Лечев обясни, че в последните години изключително много се е увеличил броят на хората с онкологични заболявания на ларинкса.

Причина за това е чистотата на въздуха и тютюнопушенето. 

"Имаме възможност години назад да наблюдаваме заболеваемостта в Русе. Направи ми впечатление, че в последните 10 години има голям скок на онкологичните заболявания на горни дихателни пътища. В началото на 90-те години на месец един-два пъти се откриваха пациенти с онкологични заболявания, а сега два пъти седмично правим биопсии за доказване на онкологичното заболяване", обясни д-р Лечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Вземайте мерки

преди 6 години

Това подаваме като експерти в областа на здравеопазването.. Колегите които искат да свалят коментариите да ползват уорд пад за сваляне иначе ..За хлор терора и раковите цигарени пакети сме уведомили преди години WHO и други няма ефект ..

17

Мед мафията убива

преди 6 години

Масови убиици чрез обемно пси препрограмирани разпространяват милиарди пакети с цигари с раково активни снимки и холограмни скенери маскирани като бандероли..АКцията е на мед мафията и цел увреждане със скоротечен и друг рак на стотици милиони родени като хора и други..Проучени познати вече убити със скоротечен рак имаха тип канцерогенно вмъкване на тип "черна ракова магия" срещу важни органи в телата.

16

спрете терора

преди 6 години

тази година засякохме СПИН активни спец препарати подавани в резервоари з а питейна вода които отделят остро токсични канцерогенни газове ..Отровените развиват специфични пред канцерогенни състояния..Писмено уведоми власти вкл МИнистерски съвет не им ПУКА НА ЗАРПЛАТИТЕ получавани от ограбвани милиарди от народа чрез нагло незаконни данъци като ДДС и други

fallback