Reuters

Какви грижи са нужни за бебето непосредствено след изписването от родилния дом, от какво се нуждае то, коментира акушерката Йонка Петкова. Тя е част от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center). 

С какво може да ни е полезна връзката с акушерката след изписване на новороденото?
 
Акушерската професия е древна колкото света и винаги до всяка жена е имало някоя по-посветена жена, която е помагала за по-лесното преминаване през различните етапи от живота на жената. В обществата, където има държавност, всъщност е спазен този прост принцип и акушерката като медицински специалист присъства активно в живота на жената и семейството от раждането до смъртта. Акушерката е компетентно лице относно здравето и хигиената на живот във всички аспекти – физическо и психическо здраве, сексуално здраве, та дори ритуално здраве, защото човек е племенно същество.
 
Децата ни се дават, за да ни научат, казваше баба ми, т.е. трябва да се доверим на бебето, така както то ни се доверява, за да сме в хармония. На бебето не му е нужно нищо материално, то има нужда единствено от майка си и баща си и любовта им. Когато за първи път ставаш родител всичко ти е за първи път в живота и колкото и книги и статии да има изписани по темата, Вашето тяло и Вашето дете са уникални и неповторими, така че всичко е индивидуално.
 
Живеем във време, където информация можеш да получиш във всеки един момент, но е по-лесно, когато имаш изградена връзка и доверие в компетентен човек. Понякога е нужно някой само да те подкрепи и нещата придобиват съвсем различен облик – разбираш, че се справяш. Всъщност, разбираме дали сме се справили с ролята родител едва, когато около двадесетата годишнина на детето ни, го видим щастливо и самостоятелно.
 
Акушерката е специалист, който може да предостави коректна и точна информация и да подкрепи родителите в избора им, да им помогне по-лесно и естествено да контактуват с детето си, да отговарят на нуждите му.
 
По програма Детско здравеопазване се предвиждат посещение на личния лекар на детето у дома. Достатъчна ли ни е тази консултация, за да се справим адекватно и без излишна тревожност в първите дни с бебето у дома?
 
В тези програми Акушерката не присъства като специалист. Детето трябва да има ЕГН, за да бъде записано към педиатър или личен лекар и обикновено това се превръща в платен преглед, който разбира се не е достатъчен. Добре работещите системи имат акушерски пост, който в различна цикличност – ежедневно, през ден, посещава семейството и помага за изграждане на нормален ритъм. В някои страни това е вид домашен асистент, който стои по 8 часа и помага в абсолютно всичко – хранене, хигиена, почивка, домакински потребности.
 
Естествено, ще се чувствам спокойна, ако знам, че някой компетентен е до мен и ми помага и обучава как да се справям и да се отдам на тази нова роля – майка. Здравето на майката и новороденото са в центъра на грижата и всички останали компоненти само допълват и подпомагат това да се случва. В здравната програма на Министерство на здравеопазването в България са отчетени минусите, че няма превенция, адекватно проследяване на бременност и послеродов период, но до момента нищо не е променено, така че се надявам самите ние, като родители и потребители на тази грижа, заедно с акушерката да изискваме това, което е най-доброто, а именно компетентна подкрепа!
 
Втората част на интервюто с Йонка Петрова може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase