Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Излагането на вторичен никотинов дим е една от основните причини за развиване на астма при децата. Наистина не трябва да пренебрегваме пасивното пушене. Всяка бъдеща майка трябва да спре пушенето година преди да зачене. Не бива и да се пуши в домашни условия или в градинките докато децата си играят.

Това казаха София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) в студиото на "България сутрин".

"Пасивното пушене е преди раждането на детето и след това. 60% от българките пушат по време на бременността. По данни на Световната здравна организация се знае, че една жена, която пуши, трябва да спре от порядъка на 6 месеца - 1 година, преди да зачене, за да не се разболее плодът от редица болести като бронхиална астма", категорична бе Ангелова.

Нейната събеседничка Хаджиангелова посочи, че пушенето в домашна среда изключително много предразполага децата да развият астма.

"Ние провеждаме информационни кампании в детски заведения свързани с асмата. Проучванията ни показват, че 70%-80% процента от родителите пушат. Астмата е заболяване, което може да се лекува", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

290 лв. са добавките за детска инвалидност месечно като най-честите диагнози са бронхиална астма и епилепсия.Достатъчно е един лекар да постави горните диагнози при един псевдокруп, какъвто получава почти всяко дете през детството си или един гърч например от висока температура.Да, има етноси, които се възползват.За плоскостъпие например на всеки се полагат 2 чифта безплатни обувки по 150-200 лв годишно- широко разпространено по понятни причини.Колко от вас се възползват?

8

Факт

преди 6 години

В миналото се пушеше много по-малко, а жените, които пушеха бяха изключение. Сега жените пушат повече от мъжете, а вие искате децата да са здрави - е, няма как да стане. Засега пушачите са около 40% от възрастните и това е адски много.

7

Анонимен

преди 6 години

Тук някои пишат и за Фини прахови частици (ФПЧ), но явно не знаят, че изпушването на една цигара отделя повече ФПЧ, отколкото екологичен дизелов двигател работещ на празен ход за същото време. Иначе какво да ви кажа - то е ясно, че пушачите вредят и на околните и най-вече на децата, но по-нагло и безочливо същество от пушача няма и на пушачите изобщо не им пука, че тровят и децата.

fallback