Reuters

Пролетта става все по-популярна като „сезона на алергиите” заради зачестяването на оплакванията от алергичен ринит сред всички възрасти. В същото време се наблюдава „преплитане” на два типа инфекции – вълната на респираторните вирусни заболявания с оплаквания от хрема, кашлица и болки в гърлото се смесва с ентеровирусните, протичащи с гадене и повръщане, болки в стомаха, диария. Типичните за зимата заболявания все още не са отшумели, но заради рязкото затопляне върху тях се наслагват и летните.  

За да се справим с цялата тази пъстра картина, освен необходимостта да си дадем почивка, правилното лечение и приемът на много течности, е важно да знаем и как да се храним. Ето кои храни могат да ни помогнат по-бързо да се изправим на крака, а също и кои да избягваме. 
 
При простудни заболявания 
 
Топли напитки – билков чай, домашни бульони и супи. Дори и при липса на апетит при болния, те се усвояват по-лесно, предпазват организма от дехидратация и помагат за облекчаване на обичайните симптоми при вирусни инфекции: болки в гърлото, кихане и запушен нос, отпадналост. Чаят например съдържа катехини – натурални полифеноли с антивирусно и антибактериално действие. Към лечебната напитка добавете и лимонов сок - източник на витамин С. Чаят от джинджифил също помага при болки в гърлото и кашлица. Настъргва се малко от корена и се сварява отвара от него, подслажда се с малко мед. Стимулира отделянето на слузта, има антибактериално и отхрачващо действие. Самият мед е едно от най-добрите средства при ангина с антибактериалните си свойства и като стимулатор на имунната система. Чаша затоплено прясно мляко с малко мед е още едно ефективно решение при суха, дразнеща кашлица – действа успокояващо на лигавицата на гърлото. Домашно приготвените бульони, поднесени топли (не горещи), помагат за облекчаване на дишането и изчистването на секретите при оплаквания от хрема. 
 
Грейпфрути, лимони, портокали – богати на витамин С, съдържат флавоноиди, които подпомагат имунната система в битката й с болестотворните причинители. Няма да ви излекуват на мига, но помагат за облекчаване на неприятните симптоми и ускоряват оздравителния процес. 
 
Зеленолистни растения (зеле, броколи, спанак, рукола, маруля, магданоз, зелен лук и др.) – съдържат ценни вещества, които помагат за по-бързото овладяване на възпалителния процес. Активизират обмяната на веществата и подсилват имунната защита.
 
Яйца – протеините са много важни за поддържането на защитните сили на организма. Яйцето е лесно за храносмилане и усвояване, освен това съдържа цинк (ускорява оздравителния процес). Кисело мляко – съдържа пробиотици, които освен благотворния си ефект върху храносмилането, са и чудесни имуностимулатори. Важно е обаче да се консумира качествено кисело мляко.
 
При стомашно-чревни неразположения 
 
Ентеровирусните инфекции често са съпроводени от повръщане или диария, спазми и болки в стомаха, силна отпадналост. Спазването на стриктна диета е половината лечение, предупреждават лекарите. 
 
Прием на много течности. При повръщане е важно да се спре храненето за няколко часа. Може да се пият течности, които не дразнят стомаха (на малки дози, но често) - минерална вода, хладък чай, рехидратиращи прахчета, разтворени във вода.
 
Диетична храна. Препоръчват се сухари, препечен хляб с обезсолено сирене, варени картофи, сварен ориз (без мазнина), солети, бискивити, леко подсладен билков чай. Забравете за няколко дни млякото и млечните продукти, суровите плодове и зеленчуци, соковете, захарните изделия.
 
При сезонна алергична хрема 
 
Без слузообразуващи храни. При хрема или възпаление на синусите е важно да се ограничат колкото се може повече белтъчините от животински произход (прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара, салами, месо), тъй като увеличават образуването на слуз в организма. Прочистването от токсините води до драстично намаляване на симптомите на алергия. За целта елиминирайте полуфабрикати, алкохол и цигари.  
 
Още за храненето при други болести може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase