Reuters
Кое е основното, което трябва да знаем за кърменето на новороденото, споделя Елена Василева. Тя е един от лекторите предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center).
 
Елена Василева е акушерка. Завършила e класа на проф. Богдан Налбански в Медицинския университет в София. Има дългогодишна практика в родилна зала в УАГБ "Майчин дом"- София. През 2003 г. създава едно от първите училища за бъдещи майки „МА-МА“. От 12 години работи активно за утвърждаване на предродилната подготовка в България и в подкрепа на кърменето. Eто какво споделя тя за кърменето. 
 
- Кои са най-честите трудности, които срещат жените при кърменето след раждането? 
 
Нормално е в началото да се изпитва известно затруднение поради липсата на опит. Бебетата не се раждат научени да се хранят, а само с рефлекси за хранене. На останалото трябва да ги научи мама. Но заедно с това, тя също трябва да свиква с нещо толкова емоционално, каквото е лактацията...
 
Възможно е да има малко притеснение – ние винаги искаме най-доброто за нашите бебета! Ето защо е важно да се намерят хора, които да насърчат неопитната майка, да ѝ помогнат, да я подкрепят.
 
Несигурността сама по себе си не е проблем. Проблемите идват, когато се създадат и поддържат обстоятелства за задълбочаването на тази несигурност. Такива са отложеното първо кърмене, разделянето на майката с бебето, храненето на режим, дохранването като рутинна практика, даването на разнопосочни съвети, налагането на процедури, които нямат смисъл, заради непознаване на механизмите на лактацията, ненужните пробни кърмения и още много други.
 
 - Можем ли и как да ги предотвратим?
 
Ако несигурността у жената е оправдана, заради липса на опит, то останалите пречки за стабилизиране на процеса на кърмене категорично трябва да се отстранят. Какво пречи на едно здраво бебе да приложи инстинктите си веднага след раждането? Не, това не е екзотика или поредната екстравагантна прищявка на група хора. Това е естествена поведенческа реакция на всеки бозайник – да засуче.
 
Все още ме изумява фактът, че изконното право майка и бебе да не се разделят в някои болници струва пари! Тежка грешка е бебето да се разделя от майка си не само заради дисбаланса, на който се обрича кърменето в неговото начало, но и заради стреса, който това малко създание е принудено да преживее в непознатата обстановка. Често плачът на бебето е безутешен, защото това е неговият начин да извика майка си. Раздялата на майката и бебето трябва да се налага само по медицински причини!
 
Втората част на текста за кърменето може да прочетете в Puls.bg 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase