Reuters
fallback
Какво е общото между пържените картофи и шоколада? Те са вкусни и вредни, особено ако се консумират често. Този факт е известен, но почти всички го пренебрегват, понякога е просто невъзможно да им се устои. Испанско изследване разкрива, как причината за това странно хранително поведение при хората всъщност се крие в ДНК – носителят на генетичната "програма".
 
Силвия Берциано и колегите й от испанския Universidad Autonoma de Madrid откриват някои генетични структури и техни варианти при различни хора, които играят силна роля във вкусовите предпочитания и хранителни навици. 
 
Изследването включило ДНК анализи на 818 души, в които били селектирани определени генетични локуси – позицията на определени гени в хромозомата. Хромозомата е ДНК молекула, носеща целия или част от целия генетичен материал на организма. Всяка хромозома носи множество гени – хаплоидните хромозоми при човека съдържат около 19-20000 инструкции за производството на определени протеини. 
 
На базата на предходни изследвания, били установени единични нуклеотидни полиморфизми в общо 38 локуса, които се свързват с кодирането на поведенчески и психологични белези – стрес, пристрастряване, депресия, импулсивност, търсене на нови усещания, хранителни навици и други. Събраната информация била анализирана посредством Genome-Wide Human SNP Array 6.0.
 
Гените, които са отговорни за производството на всеки един протеин и всяка една клетка на човешкото тяло, имат силно влияние върху поведението и психологичните състояние на човека.
 
Още интересни факти за шокохолозма може да прочетете в Puls.bg
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback