Снимка: архив Reuters
fallback

Използването на марихуана в зряла възраст, от 21 години нагоре, намалява рисковете от негативните ѝ ефекти върху тялото и съзнанието на човек. Статистиката не показва увеличаване на психичните отклонения при хората употребяващи я, но показва положителен ефект при лечението на редица болести, една от които рак.

Това казаха д-р Юлиян Караджов, доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици и рап-изпълнителят Станислав Найденов-Спенс в студиото на "България сутрин".

"Сегашната система не работи. Налудничаво е да осъждаме типично човешко поведение като употребата на опиати. Дали ще са кафе, цигари, алкохол, марихуана... няма значение. Ползването на марихуана лекува раковите клетки и може да замести подлагането на лъчетерапия и химиотерапия", заяви Караджов пред Bulgaria ON AIR.

А Спенс добави, че марихуаната трябва да бъде декриминализирана, но не легализирана.

"Прекалената свободия е като безсмисленото забраняване - еднакво негативна. Тревата трябва да се декриминализира, но не да се легализира. Така, ако те хванат с марихуана, може да те регистрират в някакъв списък или да подлежиш на лечение", обясни певецът.

Според него трябва хора, които са си съсипали живота поради пристрастяване към нещо, да провеждат лекции в училищата, за да могат подрастващите да видят вредата от първо лице.

Мария Пеева, която е известна с блога си "Мама Нинджа", подкрепи идеята на Спенс и добави, че много родители смятат, че ако не говориш за дадено нещо на детето си, то няма да му се случи.

"Това е много грешна практика. Децата трябва да бъдат информирани. Трябва да бъдат запознати с негативите от даден наркотик, за да не се изкушават", допълни тя.

Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве – София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Диан

преди 5 години

Кофти работа... ако не напиша нищо, никой няма да знае че съм искал да кажа нещо. Ако пък напиша, така или иначе никой няма да го разбере. Какво да направя? Просто спирам дотук, а ако някой мисли, че ще ме разбере нека пита и ще му кажа.

70

Кардиолог

преди 5 години

Лекар съм да! Пушете трева, пушете масла, яжте трева, стига да искате и не се притеснявайте особено, само не я давайте на подрастващите и на хора с психиатрични проблеми и/или анамнеза за такива във фамилията. Факт е че, концентрацията отива на кино, краткотрайната памет също, дори има данни че след 20 години системна зоупотреба имаме и намаляване обема на мозъка, но в крайна сметка човек сам може да вземе решението дали ще пуши или не, тревата няма да го убие, не е убила никой за 10000 г.

69

Васил

преди 5 години

Д-р. Емил Грашнов трябва да си опресни литературата,не знам как може да отиде в студиото и да се поти след всяка глупост която казва, според мен мнението му е водено повече от политическо влияние от колкото от литературата която така или иначе не е прочел.Как може в 21-ви век да се допускат некомпетентни хора да водят дебати и как може телевизията да допусне такъв човек с толкова остаряла и грешна информация да се изказва в национален ефир.

fallback