Reuters
fallback
Алергиите представляват водещ проблем в здравето на съвременното общество, особено в развитите държави. Към тази група се причисляват случаите на атопия, както и псевдоалергиите, водещи до сходни оплаквания. Смята се, че днес тези имунни заболявания засягат всеки трети човек, като тенденциите са скоро това да е проблем за всеки втори такъв. Те биват разнообразни по своя механизъм, основни прояви и тежест, като в своята разнородност включват, както леки, периодични оплаквания, така и тежки животозастрашаващи състояния.
 
Борбата на съвременната медицина е основно в посока профилактиката и лечението на алергиите. Основните терапевтични стъпки – антихистамини, глюкокортикостероиди и специфични противоастматични средства са известни от години. Въпреки, че и при тях се отчита прогрес с откриване на нови молекули, елиминиране на нежеланите ефекти и акцентиране към по-голяма специфичност, механизмът им на действие е по-скоро насочен към потискане на симптомите. Надеждите обаче са отправени към методи за лечение, водещи до елиминиране на самия болестен процес.
 
Алергенната имунотерапия е един такъв метод, който претърпява прогрес в съвременната алергология. В нашата страна не оставаме много по-назад от световните тенденции. Посредством нея се повлиява специфичната имунна реакция на организма към даден алерген (чуждо за тялото вещество, водещо до свръхреактивност). Алергени са например полените при сенната хрема, някои лекарства при медикаментозната алергия, специфични храни при хранителната алегрия и т.н. 
 
Чрез приложение на специфична алергенна ваксина, съдържаща установения алерген, се изменя реактивността на организма. Тя се представя на тялото в постепенно покачващи се дози, като процесът не е кратък и може да трае месеци и години. В един момент при определена доза на алергена, се достига т.нар. нечувствителност или толеранс на болния към даденото вещество. Това означава например, че болен с алергичен ринит при започване цъфтежа на пролетните дървета ще престане да страда от мъчителното сълзене, парене на очите, запушване на носа и т.н. Но ефектите не са само спрямо клиничните прояви. Установено е и намаляване на прогресията на конкретното алергично заболяване, третирано по този начин, както и възникването на нови алегрии.
 
Още за свойствата на имунотерапията може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

SILANCE

преди 7 години

Направо гениално! Ще вкарват алергена за десенсибилизация,без да се държи сметка за до- пълнителното алергизиране на организма по този начин. А и ваксинирането е за конкретен проблем,а не за промяна на типа реактивност на организма,мУдрециииии ...

fallback