Reuters
fallback

Язвената болест е често срещано заболяване. То може да засегне, както стомаха, така и дванадесетопръстника. Най-повърхностният слой на стената на тези два органа е покрита с лигавица. Тя произвежда секрет - мукус, който я овлажнява и защитава от действието на храносмилателния сок. 

Когато има несъответствие между агресивните фактори (стомашен сок) и защитните механизми на лигавицата, се получава язва. Язвата е вид рана, която засяга по-дълбоките слоеве на стената на храносмилателния тракт. Когато тази рана се намира само в рамките на лигавицата, се нарича ерозия.
 
Язвата може да не дава постоянни симптоми, а по-скоро те да възникват в определени моменти. Ако тя не бъде диагностицирана навреме, би могла да доведе до сериозни усложнения. Едно от тях е кървенето. Кървенето може да бъде и първият симптом за язва на стомаха или дванадесетопръстника (дуоденум), но понякога може и да е в резултат на резидивираща язва при хронична язвена болест.
 
Рискови фактори, които спомагат за евентуално кървене са приемът на определени обезболяващи, кортикостероиди, мъжки пол и възраст над 60 години, както и предишни усложнения и диаметър на язвата над 2 см.
 
Кървенето може да бъде два типа - остро или хронично. При остро кървене изходът може да бъде фатален, тъй като понякога не може да се реагира толкова бързо, колкото състоянието изисква.
 
Повече за усложненията при язва чете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 7 години

Поредната неграмотна драсканица преписана с грешки от някъде. Кой ви дава право да коментирате медицински теми без да сте лекари или специалисти по темата? И защо никой не застава с името си зад написаното? Защото ви е срам, нали? Защото образованието сте си го получили на околовръстното и то се ограничава до устен френски. За друг университет освен Синсити не сте чували. Само предмета чалга сте учили там. Е личи ви.

1

Анонимен

преди 7 години

И аз имам татуси, застрашен ли съм? О, леле мале

fallback