Reuters
fallback

Яйцата са сред най-питателните храни, застъпени в човешката диета. Те са сравнително евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамините В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед. 

Високото съдържание на холестерол, обаче, им носи лоша слава. В жълтъка на едно средно яйце се намират средно 186 милиграма холестерол. Това представлява над 60% от необходимия дневен прием на холестерол за човешкото тяло. Много хора се безпокоят от този факт, приемайки, че завишения прием на диетичен холестерол повишава нивата на кръвния холестерол.
 
Това не е правилно – човешкия метаболизъм изисква холестерол за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. 
 
Холестерола е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количесва, чрения дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режим.
 
Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица, но не са налични научни изследвания, които да подкрепят тази препоръка.
 
Повече за това колко яйца на ден трябва да ядем, чететe в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 7 години

От къде да си взема от тези пилеца дето за едена седмици стават кокошки и снасят яйца, плащам по 100 лв. за брой.😂

3

до 1

преди 7 години

Купих за Великден 60 яйца от борсата на едро. По 15 стотинки обикновените и по 17 стотинки белите. Пишеше че са произведени в Полша. Не са отровни, бяха много вкусни... А пък и като са вносни, според мене контролът е по-голям. Така че ти си отгледай кокошки и яж яйца ... А и вече са нови породи самите кокошки. Само с жито няма да ти снасят яйца. Ако няма химия, няма яйца...

2

Анонимен

преди 7 години

Стига сте писали статии с нескопосано навързани данни.Има редица характеристики, като отношение на холестерола към холина, аминокиселинен скор, сяросъдържащи аминокиселини (метионин), авидин-биотин термозависим комплекс и редица други, които трябва да се имат впредвид. 2-3 термично обработени яйца дневно при липса на някакви конкретни заболявания бяха препоръчвани, като нещо нормално.Жлъчката регулира усвояването на холестерол и при нормално функциониращ организъм, изхвърля излишните количества.

fallback