Reutres

Синята жлъчка, позната още като цикория, е сложноцветно растение, често срещано като плевел сред житни култури и по сухи ливади в цяла България. 

Използвано от столетия в народната медицина на някои европейски народи, растението има множество приложения в съвремието – листата и цветовете са силно застъпени във френската традиционна кухня, а корените, след изпичане и смилане са популярна добавка към кафето или негов пълен заместител. Това е възможно благодарение на наличните съединения лактоцин и лактукопикрин.
 
И двете съставки се отличават с тръпчив, приятно горчив вкус, наподобяващ този на кафето. Те притежават слаби до умерени упойващи и обезболяващи ефекти, чрез действието си върху централната нервна система.
 
Според публикация от 2004 в Journal of Ethnopharmacology (брой 95, стр. 455-457) лактоцина и лактукопикрина имат ясно изразени превантивни и защитни свойтва против малария.
 
Лактукопикрина има и свойството на ацетилхолинестеразен инхибитор, който може да подобрява съня чрез увеличаване на третата му фаза – на активно сънуване или „бързо движение на очите“.
 
Цикорията е изсвестна и с токсичността си срещу вътрешни паразити.
 
В растението и неговите екстракти се съдържат значителни количества инулин. Това вещество може да подпомогне загубата на тегло и да облекчи храносмилането. Изследване от 2013 година от страниците на Food Science and Technology (брой 50, стр 1-16) подкрепя тази теория, демонстрирайки как инулина понижава активността и растежа на някои патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт.
 
Още за полезните свойства на цикорията може да прочете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase